🚚  Doprava ZDARMA do Zásilkovny už jen do dnešní půlnoci!

GRIL. STEAKY. PEPŘ.

Jak udělat dokonalý hovězí steak? S tím Vám pomohou Matteo De Carli a Ondřej Hutník. Připravili si pro Vás několik užitečných rad, tipů a triků, které Vám pomohou letos na grilování zazářit.

Šéfkuchaři pro toto téma

Matteo De Carli

Matteo je michelinský šéfkuchař italské restaurace Casa De Carli v Praze, která je od roku 2013 doporučovaným místem v průvodci Michelin Main Cities of Europe. Číst více

Ondřej Hutník

Působil v Maze by Gordon Ramsay, ve Phenixu, v Zátiší, Čestru a v hotelu Mandarin Oriental Prague. Na kontě má stáže v michelinských restauracích a od roku ... Číst více

Rib eye steak, šťouchané brambory, pancetta a vejce

Vyzkoušet recept

Jak vybrat ingredience?

Maso - při výběru steaku na grilování budete muset udělat několik rozhodnutí:

  • Svíčková - nejjemnější část hovězího, ale také méně aromatická a často až bez chutě – neobsahuje totiž mramorování.
  • Rib eye - vysoký roštěnec – doporučujeme – maso je chutné a křehké, s jemnou strukturou, rychle ho připravíte na grilu Big Green Egg. Kvalitní kousek poznáte podle pěkného vzorku mramorování.
  • Entrecote - nízký roštěnec - maso je typické tím, že má na vnější straně steaku kůži.
  • Bavette – plochý a podlouhlý kus masa z boku skotu, typicky svalové maso. Má hrubou strukturu a je neuvěřitelně chutné díky obsáhlému mramorování. Grilujte jej jen chvíli.
  • Tomahawk nebo T-bone - oba steaky jsou s kostí a skvělé na sdílení
    s přáteli a rodinou – rozhodně okouzlíte!
  • Rump steak - velmi jemný steak ze zadní části skotu. Je to vrch tlustého boku nebo horní strany. Maso má jemnou strukturu, není proto známé svou výraznou chutí. Grilujte jej při vysoké teplotě.

Ochucení - Matteo doporučuje maso solit zásadně 20 min před grilováním a souběžně jejmasírovat. Sůl tak pronikne do masa, ale zároveň nestihne odstranit šťávu.

Kampotský pepř dávejte na finiš – nejlépe se rozvoní.

Kromě toho už kruce potřebujete jen extra panenský olivový olej a pár čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián a česnek).

Doporučené produkty

Přejít na všechny produkty

Vybavení pro přípravu

Bluetooth teploměr Meater

Nejchytřejší nástroj letošní sezony a nepostradatelná věc, bez které už negriluje nikdo z nás. Najdete ho na našem eshopu, jako chytrou věcičku, která vám řekne, kdy je maso perfektně hotové na váš oblíbený stupeň propečení. Jak? Jednoduše bezdrátový Meater vložíte do steaku, spárujete jej s aplikací v telefonu a pak jen čekáte, až vám v telefonu ohlásí, že je maso hotové. Geniální a jednoduché!

Koupit MEATER

A co gril?

Pokud máte plynový gril, určitě to zvládnete, ALE! My vřele doporučujeme gril na dřevěné uhlí nebo kamado, které udělá zásadní rozdíl vchuti – za nás je jedničkou Big Green Egg – známé zelené vajíčko, díky kterému můžete dosáhnout skvělé kouřové chuti. Pokud si rádi hrajete sotevřeným ohněm, tak my máme rádi Petromax, který funguje na principu jednoduchých kovových plátů, kde můžete steak připravit přímo na žhavém uhlí a vykouzlitfantastický dirty steak.

Koupit Big Green Egg

Párování s pepřem

Který steak patří k jakému pepři?

Hovězí má tu výhodu, že si rádo koketuje se všemi našimi pepři – nesáhnete zkrátka nikdy vedle. V základu je hovězí skvěle ladící k bílému nebo černému Kampotskému pepři. Pokud zvolíte variantu na kosti (třeba tomahawk), tak jednoznačně vyzkoušejte kombinaci s tmavě červeným Kampotským pepřem.

Kdy a jak Kampotský pepř používat?

Začneme pěkně odzadu. Nejvíce působivou variantou je rozdrtit na čerstvě ugrilovaný steak náš lyofilizovaný pepř nebo čerstvě namletý bílý Kampotský pepř. Pepř můžete zakomponovat ale i během grilování – fantastické jsou třeba lehce grilované kuličky bílého pepře. Pokud rádi pepříte už během nasolování, doporučujeme 20min dopředu se solí spojit nahrubo nadrcený pepř, který vmáčknete do struktury masa.

Tipy a triky

Metoda reverse searing

Buďte mistry silných steaků! Myšlenkou této metody je nejprve silný steak pomalinku uvařit posolený při nižší teplotě a následně grilovat při vyšší teplotě. Jak na to? Umístěte maso na kamado s nízkou teplotou mezi 90 a 120 stupni, pomalu vařte a vyjměte steak vmomentě,kdy Meater ukazuje o 5-6 stupňů méně, než je požadovaná teplota pečení. Zvyšte teplotu kamada na 250 stupňů a dokončete steak, čímž získá pěknou barvu a nezaměnitelnou chuť. Nechte 10 min odpočívat valobalu.

Jak poznat u řezníka dobré maso?

Kvalitní kousek musí mít pěknou čirou barvu, pokud obsahuje tuk, tak by měl vypadat svěže a pevně. Maso se řeže v pravém úhlu ke svalovým provazcům a váš řezník by měl být schopný odpovědět na následující otázky, které mají velký vliv na kvalitu masa:

  • Co je to ze hovězí plemeno a jaké jsou jeho vlastnosti?
  • Je zvíře krmené trávou nebo obilím?
  • V jakém prostředí zvíře žilo?
Heureka.cz - ověřené hodnocení obchodu Kampotskypepr.cz

"Objednávala jsem už dvakrát, vše bylo doručeno v pořádku, s milým osobním vzkazem uvnitř krabice. Objednané mlýnky ( české ručně vyráběné z masivního jasanu ) jsou nádherné, perfektně melou. Pepře nádherně voní a skvěle chutnají. Prostě to nemá chybu."

Cibébka

"Dobrý den. Již máme doma druhou zásilku a naši spokojenost nelze vyjádřit jedním slovem. Jsme velmi spokojeni. K ještě většímu potěšení z Vašich produktů přispěla i reportáž v Objektivu na ČT1. Pokud nám dovolí opět cestovat, už víme, kam chceme ... :-) Ať se Vám daří!"

Romana

"Na tenhle obchod si nikdo nemůže ztěžovat. Vše je v pořádku. Již žádný jiný pepř nepoužívám a kdo ho zkusí, jiný už nechce, jsem moc ráda, že jsem vás objevila!!"

Hana

UŽ VÁM NIC NEUTEČE

Chcete vědět, jak se pěstuje nejlepší pepř světa a zdarma získat naši brožuru Příběh pepře?
Rádi byste jako první věděli o akčních novinkách? Přihlaste u nás svoji emailovou adresu! A žádná kulička už vám neuteče.

Delivery methods
payments