💸   Kampotský pepř za 99 Kč|♨️  Naše nové produkty|🚚  Zdarma do Zásilkovny od 1 500 Kč

♨️  Naše nové produkty

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak dostal perník své jméno? Voňavý chléb s medem měli péct již starověcí Egypťané. Možná právě díky úzké vazbě na Blízký východ se do této pochoutky začal přidávat i pepř. Postupem času se toto pečivo dostalo až do Čech, kde se mu dle pepřové chuti začalo také tak říkat. 

Jak se z původního peprníku stal postupem času perník

Zatímco dnes vnímáme perník jako sladkou pochoutku, kterou nekonzumujeme tak často, dříve se jednalo o pokrm konzumovaný téměř každý den. Jeho pečením se zabývali specializovaní řemeslníci nazývaní jako koláčníci, mazanečníci či caletníci. 

Původní receptura perníku se skládala z mouky, medu a pepře. V dobách renesance se dokonce pekly tak silně opepřené perníky, že se používaly coby ekvivalent k dnešním pivním pochoutkám. Jejich palčivost totiž zvyšovala žízeň, a tak se servírovaly v putykách, aby toho hosté co nejvíce vypili.

Perníkové koření je dodnes mírně opepřené

Pepř je součástí perníkových koření i dnes, ovšem v podstatně menší míře. Ve směsích, které jsou často tajemstvím každého z výrobců, jej většinou doplňuje hřebíček, skořice, fenykl, anýz, nové koření, badyán, kardamon a muškátový oříšek nebo květ.

Je zajímavostí, že tato koření mají na tělo podobně příznivé a léčivé účinky často spojené s trávicím ústrojím. Ostatně ne nadarmo byl dříve peprník využíván coby prostředek, jak se zbavit nejrůznějších parazitů sídlících v žaludku a střevech. Tyto časy jsou však již dávno pryč a perník je dnes pochoutkou, která provoní každé Vánoce, bez které se neobejde žádná pouť a která vykouzlí úsměv na tváři každého dítěte. 

Zkuste si vyrobit svoji kořenící směs, která je vhodná jak na přípravu perníku, tak například dýňového pečiva, které je v poslední dobou tolik oblíbené!

Heureka.cz - ověřené hodnocení obchodu Kampotskypepr.cz

Osobní vzkaz
Již při prvním nákupu jsem měl moc fajn pocit z osobního přístupu obchodu. Zboží bylo velmi kvalitní, kvalitně a vkusně zabaleno a osobní vzkaz od Janičky, která zboží balila vše vyladil k dokonalosti. Totéž u dalšího nákupu. Velmi doporučuji!

Miroslav

Neuvěřitelně rychle dodáno
Velmi rychlé jednání a dodání. Poděkování napsané na krabici bylo krásné. Opravdu osobní. Nemám co bych chtěla vytknout. Vše neuvěřitelně rychle dodáno. Člověk má pocit, že jim záleží na lidech. Děkuji

Dejna

Jiný pepř nepoužívám
Na tenhle obchod si nikdo nemůže ztěžovat. Vše je v pořádku. Již žádný jiný pepř nepoužívám a kdo ho zkusí, jiný už nechce, jsem moc ráda, že jsem vás objevila!!

Hana
Delivery methods
payments