💸   Kampotský pepř za 99 Kč|♨️  Naše nové produkty|🚚  Zdarma do Zásilkovny od 1 500 Kč

♨️  Naše nové produkty

Dny 13. až 15. května jsou v Kambodži zasvěceny oslavám. Slaví se totiž narozeniny tamějšího vládce Norodoma Sihamoniho, jediného monarchy na světě, který hovoří plynně česky. Plynulé ovládání češtiny ovšem není jedinou zajímavostí tohoto vladaře, jehož životní příběh naplnil tanec, otroctví i panování.

Studium na českých školách a odpor vůči komunismu

Vládnutí měl Norodom předurčené. Narodil se totiž coby syn kambodžského krále Norodoma Sihanuka, který jej v jeho devíti letech vyslal do tehdejšího Československa na zkušenou. Sám prezident Antonín Novotný tehdy zařídil malému Kambodžanovi vládní stipendium, díky kterému princ začal v srdci Evropy studovat základní a později jazykovou školu. 

Spíše než jazyky, však Norodomovi uhranul tanec, který nakonec začal studovat na Pražské konzervatoři a později i na AMU. Když do Československa vtrhla vojska Varšavské smlouvy, byl jedním z těch, kteří proti vpádu demonstrovali. Sám přitom neměl ani tušení, že podobný osud již brzy potká i jeho rodnou zem.

Z tvrdé práce na polích velvyslancem Kambodže

Kambodža se o pár let později dostala do područí frakce Rudých Khmérů a jeho královský otec byl svržen. Sihamoni se dostal zpět domů v roce 1975. Nečekalo na něj však žádné velkolepé přivítání, místo toho musel na příkaz Pol Potova režimu pracovat jako otrok na rýžových polích.

Jeho rodina byla uvězněna až do roku 1978, kdy režim Rudých Khmérů padl. Až do osvobození Vietnamem byl Sihamoni se svou rodinou uvězněn ve svém paláci. Následně se stáhl do ústraní kláštera a stal se mnichem. Touha tančit však byla silnější, a tak nakonec z kláštera odešel a zamířil do Paříže. Zde založil vlastní taneční školu, kterou vedl až do nového milénia a kde se později stal také velvyslancem Kambodže při UNESCO v Kambodži.

Zajímají vás další krutá fakta o historické nadvládě Rudých Khmerů v Kambodži? Přečtěte si další článek, ve kterém popisujeme drtivou historii Kampotského pepře.

Kambodžská koruna a čestné občanství Prahy

Králem Kambodže byl korunován v roce 2004 a v čele země působí dodnes, byť jeho role je dnes již především reprezentativní, podobně jako u řady dalších monarchů v Evropě.

Do Česka se panovník několikrát vrátil a vždy na naši zem vzpomíná s láskou. Češtinu prý stále ovládá naprosto plynně! Letos panovník, který se ve své zemi těší velké oblibě, oslavil 69 narozeniny.

Co myslíte, popovídáme si s ním někdy hezky česky? 

Zdroj úvodní fotografie: reflex.cz

Zdroj fotografií s bývalými českými prezidenty: aktualne.cz, reflex.cz

Heureka.cz - ověřené hodnocení obchodu Kampotskypepr.cz

Osobní vzkaz
Již při prvním nákupu jsem měl moc fajn pocit z osobního přístupu obchodu. Zboží bylo velmi kvalitní, kvalitně a vkusně zabaleno a osobní vzkaz od Janičky, která zboží balila vše vyladil k dokonalosti. Totéž u dalšího nákupu. Velmi doporučuji!

Miroslav

Neuvěřitelně rychle dodáno
Velmi rychlé jednání a dodání. Poděkování napsané na krabici bylo krásné. Opravdu osobní. Nemám co bych chtěla vytknout. Vše neuvěřitelně rychle dodáno. Člověk má pocit, že jim záleží na lidech. Děkuji

Dejna

Jiný pepř nepoužívám
Na tenhle obchod si nikdo nemůže ztěžovat. Vše je v pořádku. Již žádný jiný pepř nepoužívám a kdo ho zkusí, jiný už nechce, jsem moc ráda, že jsem vás objevila!!

Hana
Delivery methods
payments