💸   Kampotský pepř za 99 Kč|♨️  Naše nové produkty|🚚  Zdarma do Zásilkovny od 1 500 Kč

♨️  Naše nové produkty

Možná se vám také někdy stalo, že jste drtili do jídla svůj oblíbený Kampotský pepř, když vtom jste ucítili šimrání v nose a dostali nezadržitelnou potřebu kýchnout. Snad jste dokázali rychle odvrátit hlavu, jinak by salát mohl být okořeněn něčím, co nebylo původně vůbec v plánu. Čím to je, že nás pepř nutí kýchat? Odpovědí je piperin. 

Piperin je to, co dělá pepř pepřem

Piperin by se dal označit za duši pepřových zrn. Právě tento alkaloid způsobuje jeho štiplavou chuť, podílí se na jeho vůni a je také důvodem celé řady zdravotních benefitů, které pepř přináší.

Alkaloidy, tedy dusíkaté organické sloučeniny rostlinného původu, mohou dráždit nervová zakončení uvnitř nosu. Jakmile alkaloid dopadne na sliznici, začne produkovat chemikálii zvanou histamin. A právě histamin způsobí stažení svalstva, což má za následek kýchnutí.

Co způsobuje s naším tělem?

Tělo se tímto způsobem snaží vypudit látku, která sliznici dráždí. Piperin je přitom obsažen ve všech barevných variantách pepře. Jeho vůbec největší koncentrace je však v černém pepři. Je zajímavostí, že během kýchnutí můžeme sledovat také velmi silný záblesk v očích. Jedná se o reakci těla na vysoký tlak v hlavě během kýchnutí. Tento tlak může působit i na sítnici citlivou na světlo.

Až tedy budete zase někdy pracovat s pepřem, buďte připraveni na hrozící nebezpečí kýchnutí. A buďte také připraveni na to, že bude doprovázeno buď popřáním „na zdraví“, či větou: “Je to pravda.“ 

Zatímco první zvyk má své kořeny ve středověku, kdy si lidé během morových pandemií přáli pevné zdraví, v druhém případě lidé již ve starověku brali kýchnutí jako potvrzení pravdivosti výroku, který kýchnutí předcházel. Věštění z kýchanců, které se praktikovalo ve starém Římě, však už naštěstí odvála historie. My si můžeme ono proroctví převést po svém, například: Je pravda, že Kampotský pepř je ten nejlepší na světě. 

Zajímá vás, co všechno ve vašem těle dělá piperin? Přečtěte si další článek o jeho zdravotních benefitech.

Heureka.cz - ověřené hodnocení obchodu Kampotskypepr.cz

Osobní vzkaz
Již při prvním nákupu jsem měl moc fajn pocit z osobního přístupu obchodu. Zboží bylo velmi kvalitní, kvalitně a vkusně zabaleno a osobní vzkaz od Janičky, která zboží balila vše vyladil k dokonalosti. Totéž u dalšího nákupu. Velmi doporučuji!

Miroslav

Neuvěřitelně rychle dodáno
Velmi rychlé jednání a dodání. Poděkování napsané na krabici bylo krásné. Opravdu osobní. Nemám co bych chtěla vytknout. Vše neuvěřitelně rychle dodáno. Člověk má pocit, že jim záleží na lidech. Děkuji

Dejna

Jiný pepř nepoužívám
Na tenhle obchod si nikdo nemůže ztěžovat. Vše je v pořádku. Již žádný jiný pepř nepoužívám a kdo ho zkusí, jiný už nechce, jsem moc ráda, že jsem vás objevila!!

Hana
Delivery methods
payments