💸   Kampotský pepř za 99 Kč|  Jedinečné skandinávské mlýnky|🚚  Zdarma do Zásilkovny od 1 500 Kč

  Jedinečné skandinávské mlýnky

Když pod slupku Kampotského pepře nahlíží vědci: Tajemství sušení červeného pepře

Kampotský pepř v posledních letech doslova povstal z popela a opět k sobě přitahuje pozornost celého světa. Mimo profesionálních kuchařů, ale i nadšených amatérských milovníků vytříbených chutí, zaujal také vědce z Technologického institutu v Kambodži. Několik odborníků z fakulty chemicko-potravinářské nahlédlo pod slupku pepře, aby odkryli tajemství jeho chemického složení a definovalo ideální formu zacházení s pokladem z oblasti Kampotu.

Jak dostat ze vzácného červeného pepře to nejlepší?

Předmětem jejich zkoumání se stal červený pepř, který patří mezi speciality regionu. Jedná se o plně zralá pepřová zrna, která získávají na sladké chuti, aniž by se vytrácela jejich charakteristická pepřová štiplavost. Vědce zajímaly především vlastnosti chování tohoto pepře při postupu jeho zpracování po utržení z pepřové liány.

Při klasickém postupu se pepřová zrna sklízí a následně suší na ostrém kampotském slunci. Teploty, které doprovází proces sušení, mohou přesahovat až 60 stupňů Celsia. Právě vliv teplot na chemické procesy uvnitř i vně pepřových zrn se stal předmětem bádání vědců.

55 stupňů Celsia je hraniční teplota pro uchování všech vůní a chutí

Vědci zjistili, že v momentě, kdy teplota sušení zrn přesáhne 55 stupňů Celsia, začne docházet k degradaci hned několika důležitých faktorů, které ovlivňují celkovou chuť a vůni pepře. Zralé červené pepřové kuličky ztrácejí svou sytou barvu a začne se snižovat i obsah fenolických látek a flavonoidů, které se podílejí na chuťovém i vonném profilu pepřového zrna.

Co naopak tyto teploty neovlivňují, je obsah piperinu v pepřovém zrnu, který mu propůjčuje onu charakteristickou štiplavost. I při teplotách dosahujících 65 stupňů jsou hodnoty této látky stálé a zrno je tak i nadále stejně štiplavé.

Z vědeckého výzkumu by se nakonec mohl stát i inovativní přístup ke zpracování Kampotského pepře

Výsledkem studie by tedy mohl být závěr a doporučení pro farmáře, aby svá pepřová zrna sušili za stálých teplot nepřesahujících 55 stupňů Celsia. V takovém případě ovšem proces sušení trvá delší dobu. Vědci proto přišli s řešením, jak pepřová zrna sušit rychleji při zachování jejich důležitých látek. 

O tomto postupu se dočtete v našem dalším článku ze seriálu Když pod slupku Kampotského pepře nahlíží vědci.



Heureka.cz - ověřené hodnocení obchodu Kampotskypepr.cz

Osobní vzkaz
Již při prvním nákupu jsem měl moc fajn pocit z osobního přístupu obchodu. Zboží bylo velmi kvalitní, kvalitně a vkusně zabaleno a osobní vzkaz od Janičky, která zboží balila vše vyladil k dokonalosti. Totéž u dalšího nákupu. Velmi doporučuji!

Miroslav

Neuvěřitelně rychle dodáno
Velmi rychlé jednání a dodání. Poděkování napsané na krabici bylo krásné. Opravdu osobní. Nemám co bych chtěla vytknout. Vše neuvěřitelně rychle dodáno. Člověk má pocit, že jim záleží na lidech. Děkuji

Dejna

Jiný pepř nepoužívám
Na tenhle obchod si nikdo nemůže ztěžovat. Vše je v pořádku. Již žádný jiný pepř nepoužívám a kdo ho zkusí, jiný už nechce, jsem moc ráda, že jsem vás objevila!!

Hana
Delivery methods
payments