💸   Kampotský pepř za 99 Kč|♨️  Naše nové produkty|🚚  Zdarma do Zásilkovny od 1 500 Kč

♨️  Naše nové produkty

Krysa ověnčená medailemi vlastně může působit tak trochu komicky, v tomto případě jde však humor stranou. Svou malou zlatou medaili si myšák Magawa vysloužil za svou službu pro organizaci APOPO, jejíž cílem je vyhledávat zaminovaná místa, od min je čistit a zpřístupnit tak místním další kus drahocenné půdy, kterou se předtím neodvážili obdělávat. Také my jsme Magawu podporovali a několikrát ho za náš pobyt v Kambodže navštívili. Zpráva o jeho smrti nás velmi zarmoutila. Pojďme si jeho důležitost připomenout alespoň následujícím článkem, který věnujeme tomuto krysímu hrdinovi.

Magawa - statečný zachránce životů

Magawa svou službu vykonával právě v Kambodže, která dodnes platí za jednu z nejzaminovanějších zemí na světě. Jedná se o pozůstatek krvavé genocidy Rudých Khmerů, kteří v zemi zabili či těžce zranili více než 64 tisíc obyvatel. Právě díky práci Magawy, jeho krysích kolegů a celého týmu v Kambodži se daří miny ve venkovských oblastech hledat po stovkách.

Důvodů, proč se k hledání min využívají krysy, je hned několik. Tato zvířátka mají dokonale vyvinutý čich a pokud projdou tím správným tréninkem, jsou schopny vyčenichat chemikálie uvnitř min a dané místo označit. Odměnou jim je samozřejmě dobrota. Zároveň je jejich hmotnost natolik nízká, že se mohou minovým polem prohánět zcela beze strachu, že by svou malou packou zařízení aktivovali a došlo k výbuchu.

Krysa se bez člověka neobejde - a člověk bez krysy také ne

Díky tomu byl Magawa schopen prohledat plochu o velikosti tenisového kurtu během třiceti minut, což by běžnému člověku s detektorem zabralo i několik dní. Přesto tento krysí hrdina nikdy nebyl na hledání sám - člověk s detektorem mu vždy dělá doprovod, aby potvrdil jeho nález.

Podle statistik se podařilo krysám celkově vyhledat téměř 65 tisíc min ukrytých v zemi, čímž bylo ochráněno na 1,7 milionu lidí před možným zraněním či dokonce smrtí. Proto je důležité vyzdvihovat a připomínat takové hrdiny, jako byl Magawa, který si poslední roky užíval zaslouženého odpočinku a který se stal vzorem pro celou řadu svých nástupců.


Zdroj fotografie: PDSA

Heureka.cz - ověřené hodnocení obchodu Kampotskypepr.cz

Osobní vzkaz
Již při prvním nákupu jsem měl moc fajn pocit z osobního přístupu obchodu. Zboží bylo velmi kvalitní, kvalitně a vkusně zabaleno a osobní vzkaz od Janičky, která zboží balila vše vyladil k dokonalosti. Totéž u dalšího nákupu. Velmi doporučuji!

Miroslav

Neuvěřitelně rychle dodáno
Velmi rychlé jednání a dodání. Poděkování napsané na krabici bylo krásné. Opravdu osobní. Nemám co bych chtěla vytknout. Vše neuvěřitelně rychle dodáno. Člověk má pocit, že jim záleží na lidech. Děkuji

Dejna

Jiný pepř nepoužívám
Na tenhle obchod si nikdo nemůže ztěžovat. Vše je v pořádku. Již žádný jiný pepř nepoužívám a kdo ho zkusí, jiný už nechce, jsem moc ráda, že jsem vás objevila!!

Hana
Delivery methods
payments