💸   Kampotský pepř za 99 Kč|  Jedinečné skandinávské mlýnky|🚚  Zdarma do Zásilkovny od 1 500 Kč

  Jedinečné skandinávské mlýnky

Kampotský pepř a jeho nejtěžší chvíle

Pepř rozhodně platí za národní bohatství Kambodži. Tato asijská země však o svůj poklad málem přišla. Nadvláda Rudých Khmérů - extrémně nacionalistické organizace, která v zemi mezi lety 1975 a 1979 páchala opravdovou národní genocidu, si vyžádala nejen mnoho obětí na lidských životech, ale za oběť padla také část kultury země spolu s tradicí pěstování pepře. Proč zelená pepřová zrna Rudým Khmérům tolik vadila?

Zemědělství ano, buržoazie ne

Abychom blíže pochopili motiv likvidace pepřových plantáží, je nutné vysvětlit, proč vůbec Rudí Khmérové v zemi rozpoutali brutální teror. Ideou Pol Pota a jeho strany bylo v zemi nastolit tzv. agrární utopický socialismus, tedy nastavit mechanismy fungování státu opírající se výhradně o zemědělství a systém přerozdělování, díky kterým bude země zcela soběstačná.

Problém ovšem spočíval v tom, že pro nastoletí takového režimu žilo v Kambodže v té době až příliš mnoho osob. Proto začala cílená likvidace těch, kteří neměli nově vytvořenému systému co nabídnout. Jednalo se především o vyšší vrstvy, vzdělané, ať už to byli pedagogové, lékaři, právníci, obchodníci a další odborníci. Tak trochu překvapivě byli do skupiny buržoazních živlů zařazeni také pěstitelé pepře, kteří byli nuceni likvidovat své pepřové plantáže, v horším případě opustit svou farmu. 

Desítky let obnovování tradic

Teror Rudých Khmérů trval necelých pět let, přesto jej konali s takovou efektivitou, že tradice pěstování pepře téměř vymizela. Situaci navíc nenahrával ani ten fakt, že se jižní oblasti Kampot a Kep staly po svržení režimu útočištěm zbylých Rudých Khmérů, kteří se schovávali v místních horách. Tyto oblasti patřily historicky k oblastem s největší produkcí pepře a přítomnost Rudých Khmérů jeho pěstování i nadále znemožňovala.

Situace se změnila až po přelomu tisíciletí, kdy bylo na tradici pěstování pepře opět navázáno a za necelých 20 let se stal pepř opět dominantní zemědělskou komoditou. Kampotský pepř tak opět pomáhá nejen kulturně, ale především ekonomicky, zapomenout na hořkou pachuť minulosti.



Heureka.cz - ověřené hodnocení obchodu Kampotskypepr.cz

Osobní vzkaz
Již při prvním nákupu jsem měl moc fajn pocit z osobního přístupu obchodu. Zboží bylo velmi kvalitní, kvalitně a vkusně zabaleno a osobní vzkaz od Janičky, která zboží balila vše vyladil k dokonalosti. Totéž u dalšího nákupu. Velmi doporučuji!

Miroslav

Neuvěřitelně rychle dodáno
Velmi rychlé jednání a dodání. Poděkování napsané na krabici bylo krásné. Opravdu osobní. Nemám co bych chtěla vytknout. Vše neuvěřitelně rychle dodáno. Člověk má pocit, že jim záleží na lidech. Děkuji

Dejna

Jiný pepř nepoužívám
Na tenhle obchod si nikdo nemůže ztěžovat. Vše je v pořádku. Již žádný jiný pepř nepoužívám a kdo ho zkusí, jiný už nechce, jsem moc ráda, že jsem vás objevila!!

Hana
Delivery methods
payments