💸   Kampotský pepř za 99 Kč|♨️  Naše nové produkty|🚚  Zdarma do Zásilkovny od 1 500 Kč

♨️  Naše nové produkty

Věřte tomu nebo ne, ale onen štiplavý pepř je ve skutečnosti ovoce. To je snad ještě možná méně uvěřitelné než to, že je meloun zelenina! Skutečně se však jedná o dužnatý ovocný plod se semenem uvnitř, který podobně jako vinná réva roste v podlouhlých trsech na rostlině známé jako pipper nigrum, neboli pepřovník černý.

Pepřovník nezískal přezdívku "černé zlato" jen tak

Původem je tato rostlina z indického subkontinentu, ale dnes je pěstována v celé řadě tropických oblastí, především v jihovýchodní Asii. Říká se, že peníze nerostou na stromech, ovšem u pepře to v dobách dávno minulých tak trochu platilo. Ve středověku a novověku se jednalo o velmi žádanou komoditu, která se vyvažovala zlatem. Chtělo to však pořádnou dávku trpělivosti.

Pepřovník černý je totiž velmi pomalu rostoucí rostlinou, nejlépe ji lze popsat jako liánu, která začne plodit až po čtyřech letech svého růstu. Vrcholné velikosti a plodnosti dosáhne až po sedmi letech, ale poté může černé zlato, jak se dříve pepři přezdívalo, plodit klidně dalších 20 let.

Mírný polostín, dostatek vody a kontrolovaná sklizeň - to je život mezi pepřovými liánami

Světe div se, rostlina pepřovníku nemá ráda přímé sluneční světlo, a proto se jí daří především v polostínu. Nejčastějším způsobem pěstování jsou plantáže. Kdo si ještě pamatuje chmelové brigády, ten by se mezi pnoucími rostlinami visícími směrem k zemi cítil jako za starých časů.

Běžná výška takto pěstovaných lián je 4 až 5 metrů. Ovšem rostlina dokáže dorůst až 15 metrů, pokud k tomu má příhodné podmínky. V momentě, kdy je čas sklizně, je pepř sklízen, a to nejčastěji ručně, trs po trsu. Sběrači jej ukládají do připravených vaků a následně jej dále zpracovávají.

Aby pepř získal svou charakteristickou černou barvu, darmáři ho sklízí ještě zelený. Následně se rozprostírá na slunci a působením záření a vzduchu černá, scvrkává se a intenzita jeho chuti sílí. Teprve až když je pepř zkrabacený a má tu správnou černě popelavou barvu, přichází ideální čas na jeho zabalení a odeslání. Třeba přímo na váš stůl.

Heureka.cz - ověřené hodnocení obchodu Kampotskypepr.cz

Osobní vzkaz
Již při prvním nákupu jsem měl moc fajn pocit z osobního přístupu obchodu. Zboží bylo velmi kvalitní, kvalitně a vkusně zabaleno a osobní vzkaz od Janičky, která zboží balila vše vyladil k dokonalosti. Totéž u dalšího nákupu. Velmi doporučuji!

Miroslav

Neuvěřitelně rychle dodáno
Velmi rychlé jednání a dodání. Poděkování napsané na krabici bylo krásné. Opravdu osobní. Nemám co bych chtěla vytknout. Vše neuvěřitelně rychle dodáno. Člověk má pocit, že jim záleží na lidech. Děkuji

Dejna

Jiný pepř nepoužívám
Na tenhle obchod si nikdo nemůže ztěžovat. Vše je v pořádku. Již žádný jiný pepř nepoužívám a kdo ho zkusí, jiný už nechce, jsem moc ráda, že jsem vás objevila!!

Hana
Delivery methods
payments