💸   Kampotský pepř za 99 Kč|♨️  Naše nové produkty|🚚  Zdarma do Zásilkovny od 1 500 Kč

♨️  Naše nové produkty

Koření je nedílnou součástí každé kuchyně. Ovšem zatímco u jogurtů, citrónů či čokolády řešíme, odkud vlastně pocházejí, u koření je to většině kuchařů tak trochu jedno. Bohužel právě v případě pěstitelů koření dochází k častému vykořisťování a také ničení přírody. Ostatně na změně této problematiky v případě kampotských farmářů je postavená celá myšlenka .pepper..field.

Proč mají ty nejmenší a zároveň nejlepší farmy takovou smůlu?

Naštěstí na světě funguje celá řada organizací i menších firem, které staví na podobných hodnotách jako my v .pepper..fieldu a snaží se pomáhat producentům z celého světa. Tato pomoc spočívá v dohledu na lepší pracovní podmínky, spravedlivé odměny a také šetrný přístup během produkce.

Zatímco pěstitelů je mnoho, společností, které od nich jejich produkty vykupují je podstatně méně. Díky tomu si tyto společnosti mohou diktovat podmínky, za kterých vypěstovaný produkt vykupují. Tyto podmínky jsou často pro farmáře nevýhodné, vykořisťují je a jsou nuceni kvůli nim používat pesticidy a další chemické přípravy, aby byl výnos co nejvyšší.

Navíc je řada těchto farmářů z odlehlých oblastí, což jim znemožňuje vstup na trh bez obchodníků, kterých do oblastí nepřijíždí příliš mnoho. Zkrátka a dobře mají nejtěžší možnou pozici v obchodování.

Tyto ceny se díky nestabilnímu počasí a také politické situaci v zemích, ve kterých farmáři žijí, neustále proměňují. Navíc v nuzných poměrech tito farmáři žijí celý život, a proto nemají silnou vůli z nich uniknout.

Platí se v Kampotu férové ceny za kilo?

Proto různé organizace často určují minimální výkupní ceny potřebné pro pokrytí nákladů na produkci a také zajišťující důstojný život farmářů. Takovou asociací je v případě Kampotského pepře KPPA – Kampot Pepper Promotion Association – ta každoročně stanovuje oficiální férovou cenu za kilo jednotlivých pepřů, kterou doporučuje následovat. Bohužel, je to stále jen doporučení, které firmy mohou, ale také nemusí následovat. Hádáte správně – v oblasti Kampot tuto oficiální cenu nedodržoval nikdo z tamních producentů – menší, ale ani velké farmy, jako je La Plantation, tuto cenu na kilo farmářům neplatili. Proč? A proč ano, když jejich motivací byl pouze obchod?

Je samozřejmě nesmírně finančně náročné platit farmářům až desetinásobek toho, co ostatní. Ale pokud máte tu správnou motivaci jako my, v .pepper..field, tak nejenom, že to zvládnete, ale třeba časem donutíte i velké farmy, aby se zamyslely nad tím, proč doposud férovou cenu za kilo neplatily? Když tyto finance zvládne utáhnout menší firma, jako je ta naše, jakou výmluvu by si musely najít velké farmy a producenti?

To jsou zkrátka věci, nad kterými stále kroutíme hlavou. Zároveň je to ale naprosto zdravý, férový a odpovědný základ, který jsme se zavázali vždy dodržovat!

Heureka.cz - ověřené hodnocení obchodu Kampotskypepr.cz

Osobní vzkaz
Již při prvním nákupu jsem měl moc fajn pocit z osobního přístupu obchodu. Zboží bylo velmi kvalitní, kvalitně a vkusně zabaleno a osobní vzkaz od Janičky, která zboží balila vše vyladil k dokonalosti. Totéž u dalšího nákupu. Velmi doporučuji!

Miroslav

Neuvěřitelně rychle dodáno
Velmi rychlé jednání a dodání. Poděkování napsané na krabici bylo krásné. Opravdu osobní. Nemám co bych chtěla vytknout. Vše neuvěřitelně rychle dodáno. Člověk má pocit, že jim záleží na lidech. Děkuji

Dejna

Jiný pepř nepoužívám
Na tenhle obchod si nikdo nemůže ztěžovat. Vše je v pořádku. Již žádný jiný pepř nepoužívám a kdo ho zkusí, jiný už nechce, jsem moc ráda, že jsem vás objevila!!

Hana
Delivery methods
payments