💸   Kampotský pepř za 99 Kč|♨️  Naše nové produkty|🚚  Zdarma do Zásilkovny od 1 500 Kč

♨️  Naše nové produkty

Historie týkající se pěstování a obchodu s pepřem je bohatá, plná dobrodružství, plaveb do neznámých končin a výstavby honosných paláců za peníze utržené z obchodu s pepřovými zrny. Pozadu nezůstávají ani dějiny spojené s pěstováním pepře v oblasti Kampot.

Tradice pěstování pepře v Kambodži sahá do našeho středověku

Pepř je v Kambodži pěstován od dob Khmérské říše, což představuje tradici sahající hluboko do dob, kdy na našem území vládli staří Přemyslovci. Vůbec první zevrubný popis pěstování pepře v oblasti Kampot však pochází až ze 13. století. V tomto období přijel na území dnešního Kampotu čínský vyslanec jménem Zhou Daguan, který věnoval část svých spisů právě způsobu pěstování pepře starými Khméry a jejich zvyklostem. Díky tomu je jeho dílo dodnes jedním z hlavních zdrojů informací o kultuře Khmérské říše. 

Byť se obchod mezi starým kontinentem a dálnou Asií naplno rozběhl již v 16. století, výjimečnost kampotského černého zlata Evropané objevili až mnohem později. Stalo se tak v 19. století, kdy byl v Kampotu vybudován přístav, do kterého přijížděly obchodní lodě z celého světa. V této éře se produkce Kampotského pepře zintenzivnila, aby nedlouho poté lehly plantáže popelem.

Spory o území zničily pepřová pole

K tomu došlo během válek mezi sultanátem Aceh a Holanďany, kteří do oblasti původně přicházeli pouze za obchodem. Holanďané však nakonec do oblasti přivezli zkázu a roztříštění sultanátu. Jeho představitel za odměnu nechal spálit plantáže, aby nepadly do rukou holandských nepřátel.

Pro tradici pěstování pepře v Kampotu je ovšem typické, že je schopna povstat z popela. To se podařilo i po Acehských válkách, aby se do poloviny 20. století stal pepř z této oblasti dominantním kořením na evropských trzích. V roce 1928 pocházela většina pepře používaného ve Francii právě z této oblasti a v šedesátých letech se produkce dostala již na závratných 8 tisíc tun ročně.

Krutý politický režim se snažil podlomit nejenom vůli, ale zničit i tradice

Jak tomu ale bývá, po prudkém růstu často následuje strmý pád. Ten pro tentokrát přinesli Rudí Khmérové, kteří celou zemi decimovali nevídaným způsobem. Ona osmitisícová produkce se náhle smrskla na pouhé 4 tuny ročně a místní farmáři se ve snaze předejít hladomoru soustředili především na pěstování rýže.

Nyní se tradice pěstování pepře v této oblasti opět probouzí k životu a my v .pepper..field jsme vděční, že můžeme být součástí jejího znovuzrození. Od roku 2018, kdy jsme začali v Kambodži férově podnikat a spolupracovat, se mnohé posunulo k lepšímu. Jsme rádi, že můžeme být u toho a sledovat, jak se tato nádherná země opět otvírá světu.

Heureka.cz - ověřené hodnocení obchodu Kampotskypepr.cz

Osobní vzkaz
Již při prvním nákupu jsem měl moc fajn pocit z osobního přístupu obchodu. Zboží bylo velmi kvalitní, kvalitně a vkusně zabaleno a osobní vzkaz od Janičky, která zboží balila vše vyladil k dokonalosti. Totéž u dalšího nákupu. Velmi doporučuji!

Miroslav

Neuvěřitelně rychle dodáno
Velmi rychlé jednání a dodání. Poděkování napsané na krabici bylo krásné. Opravdu osobní. Nemám co bych chtěla vytknout. Vše neuvěřitelně rychle dodáno. Člověk má pocit, že jim záleží na lidech. Děkuji

Dejna

Jiný pepř nepoužívám
Na tenhle obchod si nikdo nemůže ztěžovat. Vše je v pořádku. Již žádný jiný pepř nepoužívám a kdo ho zkusí, jiný už nechce, jsem moc ráda, že jsem vás objevila!!

Hana
Delivery methods
payments