💸   Kampotský pepř za 99 Kč|♨️  Naše nové produkty|🚚  Zdarma do Zásilkovny od 1 500 Kč

♨️  Naše nové produkty

Kambodžský nový rok neboli khmerský nový rok (khmersky: បុណ្យចូលឆ្នាំខ្មែរ), nazývaný také Choul Chnam Thmey nebo Moha Sangkran, je tradiční každoroční oslavou nového roku v Kambodži. Tento třídenní svátek letos připadá na 14. - 16. dubna a pojí se nejen se začátkem slunečního roku např. podle Indie nebo Thajska, ale termínově například také s našimi Velikonocemi. A datum vlastně není to jediné, co mají tyto dva svátky společné.

Pohanské požehnání nebo khmerská tradice?

Kromě velmi tradičního čištění Buddhových soch parfémovanou vodou staršími, bohatého prostírání stolů s květinami a jídlem pro uctění svých předků a přehlídky nádherných svátečních oděvů, oslavují Khmerové příchod nového roku třeba i velmi oblíbeným poléváním vodou. Že vám to připomíná moravský venkov? To klidně může, protože tento zvyk vypadá opravdu velmi podobně a rozhodně při ní omladina zažije spoustu legrace jak u nás, tak v Kambodži!

Připravte se na pořádnou sprchu!

Zatímco u nás takzvaná Oblévačka znamená polévání děvčat na Velikonoční pondělí - nejdříve kvůli trestu za lakotu a neobdarování koledníků, později jako známá omlazovací kůra - probíhala vždy za pomocí kýble a studené vody, v Kambodži se nejčastěji polévají tekutou omítkou (směs vody s trochou křídového prášku). Tento svátek se jmenuje Srang Preah. V obou případech máte téměř 100% jistotu, že tato sprcha nečekaně přistane na vaší hlavě díky mladší generaci, která si oba svátky náležitě užívá.

Nenechte se ale zmást a neberte to rozhodně jako škodolibost, polévání vodou pro Khmery znamená omluvu - omlouvají se starším za jakoukoli chybu, kterou jim způsobili, a aby se jim zavděčili.

Duben - čas dovolené

Proč Kambodžané slaví začátek roku právě v dubnu má ve své podstatě dva důvody. Za prvé, v angkorské éře, tedy ve 13. století, změnil tehdejší khmerský král nový rok na pátý měsíc lunárního kalendáře, tedy na duben podle slunečního kalendáře. A protože je v Kambodži zhruba 95 % populace zemědělského zaměření, dávalo to všem velký smysl. Období od listopadu do března je pro khmerské zemědělce nejrušnějším obdobím, kdy sklízejí úrodu z rýžových polí. V dubnu si Khmerové najdou čas na takovou malou dovolenou po těžké práci na polích, protože ještě neprší a je stále velké horko. 

A co Kampotský pepř, ptáte se? Ten se tomuto ukončení sklizně trochu vymyká, protože potřebuje jiné podmínky než rýže. A my už dobře víme, že ten nejvzácnější zralý červený pepř se sklízí až na přelomu května.

Heureka.cz - ověřené hodnocení obchodu Kampotskypepr.cz

Osobní vzkaz
Již při prvním nákupu jsem měl moc fajn pocit z osobního přístupu obchodu. Zboží bylo velmi kvalitní, kvalitně a vkusně zabaleno a osobní vzkaz od Janičky, která zboží balila vše vyladil k dokonalosti. Totéž u dalšího nákupu. Velmi doporučuji!

Miroslav

Neuvěřitelně rychle dodáno
Velmi rychlé jednání a dodání. Poděkování napsané na krabici bylo krásné. Opravdu osobní. Nemám co bych chtěla vytknout. Vše neuvěřitelně rychle dodáno. Člověk má pocit, že jim záleží na lidech. Děkuji

Dejna

Jiný pepř nepoužívám
Na tenhle obchod si nikdo nemůže ztěžovat. Vše je v pořádku. Již žádný jiný pepř nepoužívám a kdo ho zkusí, jiný už nechce, jsem moc ráda, že jsem vás objevila!!

Hana
Delivery methods
payments