💸   Kampotský pepř za 99 Kč|♨️  Naše nové produkty|🚚  Zdarma do Zásilkovny od 1 500 Kč

♨️  Naše nové produkty

Krama, to je kus Kambodže, kterou můžete nosit vždy při sobě. Třeba i doma v Česku. Nosí je ženy, nosí je muži, a dokonce i děti všech sociálních vrstev. Kambodžské hedvábné či bavlněné šátky zvané Krama jsou nedílnou součástí tamní kultury i módním doplňkem. Kambodžané je dovedou využít na tisíc způsobů!

Není přesně jisté, jak se šátku podařilo stát nedílnou součástí khmérské kultury, ačkoliv se historici domnívají, že může souviset s dávnými vazbami na indický subkontinent, kde jsou podobné šály velmi oblíbené. Je ovšem zajímavé, že žádná jiná země v jihovýchodní Asii historicky šátky v tak velké míře nenosila, což z Kramy dělá o to výraznější kulturní dědictví.

Ani náboženství, ani politika

Na rozdíl od jiných kultur, ve kterých jsou šátky vnímány coby součást náboženství a slouží především pro zakrytí hlavy, je Krama zcela nenáboženský a nepolitický symbol. Díky tomu se může tento kus hedvábné látky používat v podstatě na cokoliv: od přikrývání hlavy, přes nošení dětí až po houpací síť.

Krama je dokonce součástí tradičního khmérského bojového umění. Během zápasu si ji bojovníci ovážou kolem pasu, hlavy či pěstí. Matky naopak kramu využívají k zavinutí svých dětí a jejich nošení na těle. Vůbec nejčastěji se však krama využívá jako klasický šátek či šál, který pomáhá chránit před kambodžským sluncem.

Jak se od sebe Kramy liší?

Krama byla také způsobem, jak se vyšší vrstvy odlišovaly od nižších. Ti nejvýše postavení si totiž Kramy nechávali vyrábět z hedvábí a v některých případech dokonce hedvábná krama zastupovala náš klasický zásnubní prsten během žádosti o ruku.

O ceně kramy rozhoduje také její vzor. Zde samozřejmě platí, že čím složitější, tím nákladnější takový kus látky je. Proces výroby kramy si sice za staletí prošel určitým vývojem, stále se však jedná o ryze ruční práci, do které se zapojuje hned několik osob. Na jejím konci vzniká kus Kambodže, který můžete nosit i vy. A garantujeme vám, že vám bude slušet.

Jaký další suvenýr si z Kambodži můžete přivézt domů? Přečtěte si náš článek o těch nejautentičtějších památkách na tuto pohádkovou zemi.

Heureka.cz - ověřené hodnocení obchodu Kampotskypepr.cz

Osobní vzkaz
Již při prvním nákupu jsem měl moc fajn pocit z osobního přístupu obchodu. Zboží bylo velmi kvalitní, kvalitně a vkusně zabaleno a osobní vzkaz od Janičky, která zboží balila vše vyladil k dokonalosti. Totéž u dalšího nákupu. Velmi doporučuji!

Miroslav

Neuvěřitelně rychle dodáno
Velmi rychlé jednání a dodání. Poděkování napsané na krabici bylo krásné. Opravdu osobní. Nemám co bych chtěla vytknout. Vše neuvěřitelně rychle dodáno. Člověk má pocit, že jim záleží na lidech. Děkuji

Dejna

Jiný pepř nepoužívám
Na tenhle obchod si nikdo nemůže ztěžovat. Vše je v pořádku. Již žádný jiný pepř nepoužívám a kdo ho zkusí, jiný už nechce, jsem moc ráda, že jsem vás objevila!!

Hana
Delivery methods
payments