💸   Kampotský pepř za 99 Kč|  Jedinečné skandinávské mlýnky|🚚  Zdarma do Zásilkovny od 1 500 Kč

  Jedinečné skandinávské mlýnky

Zatímco kuchyně z Vietnamu, Číny či Japonska je pro nás sice stále exotická, ovšem zdaleka ne neznámá, v případě kuchyně kambodžské (či chceme-li tradiční khmerské) se bavíme o chutích, které jsou nejen v České republice, ale i pro celou řadu dalších evropských zemí velkým tajemstvím. Jak tedy ve skutečnosti vypadá tradiční kambodžská hostina?

Ve stravě Khmerů hrají důležitou roli rýže a sladkovodní ryby. V rýži jsou navíc opravdoví znalci – khmerská kuchyně využívá nad 2000 druhů! Jsou to navíc suroviny, které jsou v zemi všudypřítomné díky řece Mekong a jezeru Tonle Sap. Toto jezero se během monzunového období rozlévá až na plochu 16 tisíc kilometrů čtverečních a přináší blahodárnou vláhu do rýžových polí a vytváří dokonalé prostředí pro tření ryb.

Francie, Vietnam, ale i Čína

Khmerské tradiční recepty jsou ovlivněny celou řadou okolních zemí. Na západě jsou patrné thajské vlivy, na východě zase vietnamské. Kuchyni však ovlivnili i čínští přistěhovalci, a nesmíme opomenout ani francouzský vliv, kterému Kambodža podléhala v dobách kolonialismu této země Francouzi.

Tradiční ingredience jsou tedy podobné těm, které jsou využívané i v dalších asijských zemích. Mimo ryb a rýže je to palmový cukr, limetky, česnek, chilli, kokosové mléko, citronová tráva, šalotka apod.

Mezi tradiční pokrmy se tak řadí například ryba Amok dušená v kokosovém mléce a zabalená v banánovém listu. V tomto jídle hraje důležitou roli také kari pasta. Jedná se o národní jídlo, které bychom mohli přirovnat k naší svíčkové, i když v tomto případě hovoříme o velice zdravé svíčkové. ☺ 

Jak se hřeší v Kambodži?

I Kambodžané si ale umí dopřát trochu toho nezdravého, jak dokazuje Twa Ko, tedy tradiční klobása. Ta se vyrábí z vepřového či hovězího masa a různých směsí koření. Správná Twa Ko by měla obsahovat 20 až 25 procent tuku. Klobásu si nejraději ogrilují, případně si ji vychutnají se zeleninou a rýží.

Nom banh chok je obdoba českého rohlíku s máslem a čajem. Jedná se o vývar s rýžovými nudlemi na kari, který Kambodžané rádi snídají. Tyto nudle jsou přelévány rybí omáčkou a servírují se s množstvím zeleniny, jako je okurka, fazolové klíčky, banánový květ apod.

Kambodžané si také potrpí na sladké. V jejich případě představuje dezerty většinou sladké ovoce opět v doprovodu rýže. Nevěřili byste, kolik různých druhů banánů ve skutečnosti existuje, dokud nezavítáte na některých z kambodžských trhů. Mimo banánů je však velmi oblíbeným ovocem mango, ananas či durian se svou neobvyklou chutí a vůní, který Asiati doslova zbožňují.

Heureka.cz - ověřené hodnocení obchodu Kampotskypepr.cz

Osobní vzkaz
Již při prvním nákupu jsem měl moc fajn pocit z osobního přístupu obchodu. Zboží bylo velmi kvalitní, kvalitně a vkusně zabaleno a osobní vzkaz od Janičky, která zboží balila vše vyladil k dokonalosti. Totéž u dalšího nákupu. Velmi doporučuji!

Miroslav

Neuvěřitelně rychle dodáno
Velmi rychlé jednání a dodání. Poděkování napsané na krabici bylo krásné. Opravdu osobní. Nemám co bych chtěla vytknout. Vše neuvěřitelně rychle dodáno. Člověk má pocit, že jim záleží na lidech. Děkuji

Dejna

Jiný pepř nepoužívám
Na tenhle obchod si nikdo nemůže ztěžovat. Vše je v pořádku. Již žádný jiný pepř nepoužívám a kdo ho zkusí, jiný už nechce, jsem moc ráda, že jsem vás objevila!!

Hana
Delivery methods
payments