💸   Kampotský pepř za 99 Kč|♨️  Naše nové produkty|🚚  Zdarma do Zásilkovny od 1 500 Kč

♨️  Naše nové produkty

Tanec nebeských děvčat. Khmerský kulturní klenot, který okouzlil celý svět

Krásné kambodžské ženy ladně tančící do rytmu tradiční hudby patří mezi poklady kambodžského dědictví po dávné khmerské civilizaci. Tzv. apsary, neboli nebeské nymfy či vodní víly, ve svých kostýmech plných zlata a barev bavily svým již dávné vládce sídlící v chrámech, jako je Angkor Vat. Přestože je tanec Apsara stále více populární, jeho kořeny sahají až tisíc let před náš letopočet.

Něco jako znaková řeč?

Tanec Kambodžského království vychází z hindské a buddhistické mytologie a má odkazovat na jemně se vznášející obláčky vodní páry. Ženy při něm kroutí boky, propínají ruce nad hlavu s až nepřirozeně vytočenými prsty. Jednotlivé choreografie jsou velmi složité a dívky se je učí od mala dlouhých devět let. Ostatně - jen gest rukou je na dva tisíce! Trvá proto roky, než se jej naučí a dovedou k absolutní dokonalosti a jen nepatrně odlišné pohnutí rukou může z celého provedení udělat úplně jiný význam.

Posláním nymf však podle tradic nebyl pouze tanec. Postupem času byly tyto ženy zbožštěny a jejich úkolem se stala péče o duše válečníků padlých v boji. Zároveň se stávaly životními družkami božských umělců, tedy především zpěváků a hudebníků.

Duchovní odkaz Kambodžského království zamotal hlavu nejednomu králi

Byť je tento půvabný tanec mytologickým symbolem, ženy jím motaly hlavy hlavně smrtelníkům. Výjimkou nebyli ani samotní králové. Tanečnice proto působily i na dvorech urozených vládců, kde zastávaly i roli společnic. Podle některých pramenů měl mít těchto božských společnic král Džajavarman VII. na 2 tisíce.

Nebeské nymfy však plnily tuto úlohu v dobách, kdy se u nás stavěly středověké hrady a od 14. století byl jejich náplní opět již jen nebeský tanec, jehož podoba byla zachována i do dnešní doby. Pokud tedy někdy zavítáte do Kambodži, určitě se vydejte na některou slavnost, kde ženy a dívky Apsaru již tradičně tančí. Naskytne se vám téměř identická podívaná jako khmérským panovníkům před stovkami let.

Tanec Apsara nám zatančily i dívky z naší spřátelené školy v Siem Reap 

To, že se v tradicích opravdu pokračuje a dívky se Apsaru učí v Kambodži už od mala, dokazuje i návštěva základní školy nedaleko Siem Reap, kterou .pepper..field podporuje. Při návštěvě jsme dětem darem přivezli sportovní vybavení a školní pomůcky a místní školačky nám slavnostně Apsaru zatančily. Podívejte se na naši fotogalerii přímo v článku, nebo nás sledujte na sociálních sítích, kam zážitky z Kambodži pravidelně přidáváme!

Heureka.cz - ověřené hodnocení obchodu Kampotskypepr.cz

Osobní vzkaz
Již při prvním nákupu jsem měl moc fajn pocit z osobního přístupu obchodu. Zboží bylo velmi kvalitní, kvalitně a vkusně zabaleno a osobní vzkaz od Janičky, která zboží balila vše vyladil k dokonalosti. Totéž u dalšího nákupu. Velmi doporučuji!

Miroslav

Neuvěřitelně rychle dodáno
Velmi rychlé jednání a dodání. Poděkování napsané na krabici bylo krásné. Opravdu osobní. Nemám co bych chtěla vytknout. Vše neuvěřitelně rychle dodáno. Člověk má pocit, že jim záleží na lidech. Děkuji

Dejna

Jiný pepř nepoužívám
Na tenhle obchod si nikdo nemůže ztěžovat. Vše je v pořádku. Již žádný jiný pepř nepoužívám a kdo ho zkusí, jiný už nechce, jsem moc ráda, že jsem vás objevila!!

Hana
Delivery methods
payments