Foccacia s bílým Kampotským pepřem
Ingredience
Focaccia
- 500 g hladké mouky
- 400 ml vody
- ½ droždí (pokud neseženete čerstvé, pak balíček (7 g) sušeného)
- Maldonská sůl (případně mořská sůl)
- 40 ml olivového oleje
Čím foccaciu dozdobit?
K dozdobení můžete použít například pecorino, parmazán, rozmarýn, sladkokyselou cibulku, 1 lžičku olivového oleje, 1 červenou cibuli, 1 lžíci balsamika, 1 lžíce javorového sirupu nebo ančovičky. Je to na Vašich chutích.Pesto z medvědího česneku
- 20 g medvědího česneku
- 15 g parmazánu
- 20 g olivového oleje
- 10 g piniových oříšků
- 2 g slunečnicových semínek
- Sůl dle chuti
- Bílý Kampotský pepř
Postup
Foccacia
Krok 1 – Míchání těsta
V míse od robota si rozpustíme ve vlažné vodě nadrolené čerstvé droždí. Přisypeme mouku a zapracujeme. Velmi řídké těsto pomocí stěrky vyklopíme na vál a připravíme si rovnou tvrdou stěrkou. Na vál nedáváme mouku, chceme aby těsto bylo řídké. Následně těsto tvrdou stěrkou na vále převalujeme a zapracováváme. Stěrku používáme proto, že na ruce se takto řídké těsto hodně lepí. Dejte si záležet, čím déle vydržíte těsto zpracovávat, tím více se uvolní lepek a tedy bude těsto krásně jemné a vláčné. My jsme se naučili, že s těstem je nutné si pohrát, skoro se s ním pomilovat. Většinou takto zpracováváme těsto minimálně 10 min.
Krok 2 – Kynutí těsta
Do mísy od robota (nebo jiné) nalijeme cca 20 ml olivového oleje a do něj dáme propracované těsto. Mísu s těstem zafreshujeme potravinářskou fólií, případně přikryjeme čistou utěrkou a dáme na cca 40 min kynout na teplé místo tak, aby bylo plné bublinek.
Krok 3 – Přehnutí těsta
Nakynuté těsto odlepíme od boků mísy. V míse boky těsta vytáhneme co to jde a spojujeme. Následně těsto v míse překlopíme tak, aby spojené boky ležely dole. Těsto znova přikryjeme fresh fólií či utěrkou a dáme ještě jednou kynout na dalších 40 minut.
Krok 4 – Tvarování a ochucení těsta
Pokud máte pekáč/plech s nepřilnavým dnem, nalijte na dno cca 10 ml olivového oleje (podle velikosti pekáče) a rozetřete jej také do stran. Pokud ne, pak vystelte pekáč pečícím papírem a teprve poté na něj nalijte cca 10 ml oleje. My jsme rozdělili těsto na 2 poloviny, abychom udělali 2 různé příchutě. Placku začneme v pekáči prsty vytvarovávat, přilijeme dalších cca 10 ml oleje a konečky prstů zapracujeme olej do již vytvarované placky. Na každou přidáme cokoliv dle chuti. My na první do ďolíčků zapíchali rozmarýn a nastrouhali na ní pecorino sýr. Na druhou jsme dali pokrájené ančovinky naložené v oleji a tu nejlepší cibulku na světě. Cibulku uděláme tak, že na lžičce olivového oleje osmažíme na pánvi cibuli nakrájenou na půlkolečka. Jakmile bude cibule zlatavá, přidáme lžíci balsamika a lžíci javorového sirupu. Promícháme, osolíme a dvě minuty společně opékáme. Obě focaccie přikryjeme znovu fresh fólií a dáme na teplé místo nakynout (aspoň půl hodinky).
Krok 5 – Pečení
Mezitím si rozehřejeme troubu, pokud vám to trouba dovolí, pak se nebojte klidně na 250 stupňů a pečeme 12-14 min nebo dokud není focaccia na povrchu krásně zlatavá. Naposledy polijeme povrch focaccie zbylým olejem z mísy, necháme pár minut odpočinout, vyklopíme na mřížku, kde musí focaccia plně vychladnout. Nikdy nerozkrojujeme pečivo teplé, jinak se srazí.
Pesto z medvědího česneku
Do hmoždíře vložíme piniové oříšky a slunečnicová semínka. Paličkou boucháním kolmo ke dnu hmoždíře rozdrtíme obě suroviny na kašičku. Přidáme listy medvědího česneku, které taktéž nejprve poboucháme a následně začneme třít o dno a stěny koncem paličky, dokud nebudou listy na kašičku. Přidáme nastrouhaný sýr pecorino, přiléváme olej a neustále třeme paličkou, abychom rozmělnili všechny suroviny. Osolíme, opepříme, případně kápneme pár kapek citronové šťávy.
Osobní vzkaz
Již při prvním nákupu jsem měl moc fajn pocit z osobního přístupu obchodu. Zboží bylo velmi kvalitní, kvalitně a vkusně zabaleno a osobní vzkaz od Janičky, která zboží balila vše vyladil k dokonalosti. Totéž u dalšího nákupu. Velmi doporučuji!
Miroslav
Neuvěřitelně rychle dodáno
Velmi rychlé jednání a dodání. Poděkování napsané na krabici bylo krásné. Opravdu osobní. Nemám co bych chtěla vytknout. Vše neuvěřitelně rychle dodáno. Člověk má pocit, že jim záleží na lidech. Děkuji
Dejna
Jiný pepř nepoužívám
Na tenhle obchod si nikdo nemůže ztěžovat. Vše je v pořádku. Již žádný jiný pepř nepoužívám a kdo ho zkusí, jiný už nechce, jsem moc ráda, že jsem vás objevila!!
Hana