Čokoládová bábovka s lyofilizovaným pepřem

Ingredience
- 270g bílků (1 vejce má cca 30g bílku)
- 90g cukru krupice
- 130g másla + na vymazání formy
- 60g rostlinného oleje (je dobrý řepkový nebo slunečnicový)
- 300g mléčné čokolády, nebo 150g mléčné čokolády a 150g hořké čokolády (70% a výše) pokud použijete mléčnou čokoládu, přidejte 150g cukru, pokud to bude mléčná a hořká, přidejte 180g cukru krupice
- 180g žloutků (1 vejce má cca 30g žloutků)
- 165g hladké mouky
- hrubá mouka na vysypání formy
- 10g kypřícího prášku
- 10 kuliček rozdrceného lyofilizovaného pepře
Postup
Formu o průměru 26cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo kokosem. Těsta je hodně, pokud máte menší formu, těsto rozdělte a upečte ještě v jiné formě, jinak vám těsto přeteče z formy.
Bílky vyšleháme s 90g cukru až vznikne pevný sníh, který tvoří špičky.
Na vodní lázni si rozpustíme čokoládu, přidáme máslo a olej, vše rozmícháme a přidáme zbytek cukru (jak je zmíněno výše, buď 150g nebo 180g).
Mouku, kypřící prášek a pepř, spolu s žloutky vmícháme do směsi másla a čokolády, ale nesmí být horká. Pepř je nutné rozdrtit v hmoždíři.
Do této směsi po částech přidáme vyšlehaný sníh. S mícháním nespěcháme, nechceme těsto ubít, ale chceme ho mít krásně našlehané.
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 150°C přibližně 90 minut. Chceme, aby se těsto peklo pomalu. Bílky se tak nesrazí a těsto i po upečení zůstane nadýchané.
Lyofilizovaný pepř je mrazem sušený čerstvý zelený pepř. Jeho chuť je hodně výrazná a silná. Proto ho do těsta přidejte podle chuti. Ochutnávejte. Když použijete domácí vejce, můžete těsto ochutnat i syrové. Není se čeho bát.
Galerie





"Naprosto úžasný pepř (hlavně červený). A skvělý přístup k zákazníkům. Tady platí, že jejich přání je, aby všichni byli spokojeni."
Petra
"Chuťově úžasný pepř, krásné balení a design a celkově skvělý projekt, který mne nadchnul!"
Kristýna
"Fair trade na nejvyšší úrovni. Chytrá, krásná a opravdická prezentace Kambodže s láskou a neuvěřitelnou péčí. Pepper Field rulezzzz!!!! Díky díky díky za vaši krásnou, voňavou a prospěšnou práci!"
Markéta